Tulburarile psihice si psihologice legate de maternitate

„Cand devii mama, inveti despre puteri pe care nu stiai ca le ai si temeri care nici nu stiai ca exista”. Anonim

Problemele psihologice si psihiatrice ale graviditatii de interes unanim in lumea specialistilor dar si a laicilor, impun astazi –datorita progreselor medicale si socioculturale – o analiza care, pe baza noilor conditii, este susceptibila de reformulari si de evidentierea unor fapte si realitati, diferite de constatarile deceniilor trecute.

Tulburǎrile de somn

Tulburarile de somn sunt un simptom comun al multor tulburari mentale si somatice (ex: depresie sau conditii somatice care provoaca durere) si pot fi asociate cu luarea anumitor medicamente.
Tulburarea de somn primara este acea tulburare care pare a fi independenta de orice conditie somatica sau mentala cunoscuta.

Tratament si interventie pentru onicofagie/onicotilomanie

Unul dintre aspectele fundamentale ale onicofagiei il reprezinta faptul ca persoana se ingrijoreaza referitor la un numar mai mare de evenimente sau activitati. In consecinta , evenimentele de viata amenintatoare sau confruntarea recenta cu evenimente de viata stresante sunt asociate cu anxietatea generalizata, desi caracterul sau cronic sugerereaza faptul ca perceperea unor elemente stresante sau a amenitarii poate fi partial rezultatul unui “tic nervos” in care rosul compulsiv al unghiilor sa fie diagnosticat de catre specialisti, sub denumirea de onicofagie.

Psihoterapia de relaxare

Termenul de TRAINING AUTOGEN (din greceşte autos=prin el însăşi,genan=a provoca) indică un exerciţiu practicat de sine însăşi.Originea trainingului îşi are obârşia în antica şi solida experienţă medicală a hipnozei (somnul terapeutic).Hipnoza este o stare de destindere,asemănătoare somnului;mai mult sau mai puţin realizabilă la individul nervos,ea este obţinută la cel normal prin simplă sugestie psihică.

Tratament si interventie pentru onicofagie/onicotilomanie

Unul dintre aspectele fundamentale ale onicofagiei il reprezinta faptul ca persoana se ingrijoreaza referitor la un numar mai mare de evenimente sau activitati. In consecinta , evenimentele de viata amenintatoare sau confruntarea recenta cu evenimente de viata stresante sunt asociate cu anxietatea generalizata, desi caracterul sau cronic sugerereaza faptul ca perceperea unor elemente stresante sau a amenitarii poate fi partial rezultatul unui „tic nervos” in care rosul compulsiv al unghiilor sa fie diagnosticat de catre specialisti, sub denumirea de onicofagie.

Training Autogen Schultz

Trainingul Autogen este o metodă de relaxare ştiinţifică elaborată în Germania anilor 1920 de către medicul psihiatru J.H. Schultz. Această tehnică de relaxare psihoterapeutică, fundamentată ştiinţific, urmărind creşterea rezistenţei la stres a organismului, economisirea energiei psihice şi fizice, diminuarea efectelor negative ale stresului deja instalat precum şi autoreglarea starilor psihice.

Managementul stresului – Concilierea vietii profesionale cu cea personala

„Problemele vor fi intotdeauna cu noi. Problema nu este problema; problema este modul in care oamenii abordeaza problemele. Asta ii distruge pe oameni, nu problema in sine. Atunci cand invatam sa abordam problemele in mod diferit, vom face fata problemelor intr-un mod diferit si problemele vor deveni diferite.” Virginia Satir

Dezvoltare personala – Calea catre iubirea de sine – Vorbeste deschis

A vorbi deschis este ceva diferit fata de a discuta, pur si simplu. Atunci cand discutam, doar comunicam, transmitem informatii, impartasim cunostinte. Dar, atunci cand vorbesti deschis, exista o incarcatura puternica in ceea ce spui. A vorbi deschis este mai mult decat a relata. Esti tu cel care vorbeste, din adancul tau, pentru a te face cunoscut, auzit si simtit. Vorbeste in numele unei cauze. Iar acea cauza esti tu insuti.