Importanta stabilirii obiectivelor

Stabilirea obiectivelor este esentiala pentru succes. Toti oamenii de succes isi stabilesc obiective si lucreaza zilnic pentru indeplinirea lor. Abilitatea dumneavoastra de a va stabili obiectivele reprezinta factorul cel mai important pentru obtinerea succesului.

 

Probabil cea mai mare descoperire din istoria umanitatii o reprezinta puterea mintii dumneavoastra de a va crea si modela viata. Dupa cum stiti deja, “devenim ceea ce gandim“. Multi oameni de succes au fost intrebati: “Care sunt lucrurile la care va ganditi in majoritatea timpului?”. Iar raspunsul primit cel mai frecvent la aceasta intrebare este ca, in marea parte a timpului, acestia se gandesc la obiectivele lor, la ce vor sa obtina si cum sa realizeze aceste lucruri.

 

De ce nu ne stabilim obiective?

Acum probabil va intrebati: daca este asa important si atat de usor, de ce nu toata lumea isi stabileste obiective clare si concise, pentru indeplinirea carora sa lucreze in fiecare zi? Exista mai multe motive pentru care majoritatea dintre noi nu ne stabilim obiective:

• Multi nu constientizam importanta stabilirii obiectivelor. Daca proveniti dintr-un mediu in care cei din jurul dumneavoastra nu aveau scopuri precise in viata sau nu se discuta despre stabilirea obiectivelor, cu siguranta nu stiti cat de important este sa iti stabilesti obiective si sa lucrezi zilnic pentru indeplinirea lor.

• Un alt motiv ar fi teama de esec. Multi dintre noi am avut esecuri in viata, esecuri care ne-au marcat suficient de mult incat acum, de teama sa nu esuam din nou, evitam sa facem anumite lucruri pe care nu suntem siguri ca le putem realiza.

• De asemenea, teama de a fi respinsi este un alt motiv important care ne impiedica sa ne stabilim obiective. Ne temem ca daca ne propunem ceva si nu realizam, cei din jurul nostru vor rade de noi, ne vor critica sau ne vor ridiculiza. Acesta este motivul pentru care este bine sa nu spuneti nimanui ceea ce v-ati propus sa realizati. Eventual, daca vreti sa impartasiti cuiva acest lucru, faceti-o cu persoanele apropiate, cunoscute si in care aveti incredere ca va vor ajuta si va vor sustine, in loc sa va descurajeze.

• Al patrulea motiv pentru care nu ne stabilim obiectivele este ca nu stim cum sa facem acest lucru. Sa zicem ca stim cat de important este sa avem obiective bine definite, nu ne este teama de esec si nici nu ne e teama ca ne va critica lumea in cazul in care vom esua. Am luat astfel hotararea de a ne stabili obiective, dar nu stim exact cum. Multi dintre noi avem impresia ca avem obiective, pentru ca ne dorim “o viata mai buna”, “mai multi bani”, “sa fim fericiti”. Acestea sunt doar niste visuri, niste fantezii. Aceasta este una din greselile cel mai frecvent intalnite.

 

Confundam obiectivele concrete cu niste sperante sau dorinte. Un obiectiv este diferit de o speranta sau de un vis. Un obiectiv este clar, concis, masurabil, are o limita de timp si cel mai importat lucru, este in scris. Daca nu ne scriem obiectivele pe o foaie de hartie, sansele ca sa le indeplinim se reduc considerabil.