Tratament si interventie pentru onicofagie/onicotilomanie

Unul dintre aspectele fundamentale ale onicofagiei il reprezinta faptul ca persoana se ingrijoreaza referitor la un numar mai mare de evenimente sau activitati. In consecinta , evenimentele de viata amenintatoare sau confruntarea recenta cu evenimente de viata stresante sunt asociate cu anxietatea generalizata, desi caracterul sau cronic sugerereaza faptul ca perceperea unor elemente stresante sau a  amenitarii poate fi partial rezultatul unui „tic nervos” in care rosul compulsiv al unghiilor sa fie diagnosticat de catre specialisti, sub denumirea de onicofagie.

Ce este onicofagia si sinonimele acesteia?

  • onicofagie – rosul unghiilor, roadere a unghiilor, rosul compulsiv al unghiilor;
  • onicotilomanie – mania de a-si roade unghiile sau obicei de a-si manca unghiile;
  • titilomanie – mania de a se scarpina;
  • dermatofagie – rosul obsesiv al pielii.

Ca in orice alta afectiune, anxietatea generalizata trebuie distinsa de fobia sociala, in care pacientii se ingrijoreaza excesiv sau evita anumite situatii in care ar putea fi evaluati negativ. In cazul in care diagnosticul este de onicofagie, retineti ca anxietatea va fi tratata prioritar. Datorita cronicitatii si a calitatii de a se mentine, a ratei reduse de raspuns pozitiv la tratament medicamentos, unii clinicieni considera ca acest „tic nervos” poate dura toata viata daca nu este depistat la timp. Durerea, disconfortul, aspectul unghiilor poate afecta starea, dispozitia si imaginea de sine.

Interventia si tratamentul psihoterapeutic se refera la reducerea activarii sistemului autonom prin tehnici de relaxare, desensibilizare, monitorizarea ingrijorarii, de imbunatatire a abilitatilor de coping si de restructurare cognitiva specifice anxietatii generalizate, precum:

  • gandurile automate distorsionate (interpretarea catastrofica, etichetarea, gandirea dihotomica, suprageneralizarea);
  • convingerile dezaptative (trebuie, daca ar afla…., niciodata, nu ar trebui);
  • schemele disfunctionale (amenintare fiziologica, umilire, control, autonomie, abandon).

Multe persoane beneficiaza si de pe urma tratamentului medicamentos, care poate sa le reduca local sau pe termen scurt durerea sau disconfortul, dar nivelul de anxietate si de teama nu se poate reduce decat prin tratament psihoterapeutic. Rolul tratamentului psihoterapeutic este reducerea rapida a nivelului anxietatii si vindecarea pe termen lung a afectiunii. Tratamentul terapeutic poate fi o parte esentiala a interventiei, paralel cu invatarea – in cadrul terapiei – a modului in care puteti sa va rezolvati problemele cat mai eficient. Tratamentul dureaza minim 4 saptamani, maxim 8 saptamani in functie de persoana.

Daca va identificati cu o asemenea afectiune, probabil ca veti recunoaste ca uneori spuneti: „Nu mai suport, ma ustura ingrozitor degetele”, „Imi vine sa-mi pun manusi pe maini”, „Imi este rusine sa-mi arat mainile”, „Ma dor atat de tare degetele, incat imi vine sa plang”, „Nu o sa pot sa-mi fac manechiura niciodata”, „Nu o sa am niciodata unghii cum au alte persoane”.

Deoarece ati fost toata viata o persoana care s-a ingrijorat tot timpul, s-ar putea sa fiti reticenta si sa aveti dubii ca v-ar putea ajuta ceva sau cineva. Este adevarat ca starea dvs. nu se va imbunatati peste noapte, fapt pentru care va trebui sa veniti la sedintele saptamanale si sa vedeti lucrurile intr-o lumina mai realista.

Ca sa reusiti acest lucru, va trebui sa dati un telefon pentru programare: 0744.178.166 sau sa trimiteti un email: contact@psihoteraconsult.ro.

Impreuna, totul va fi mai usor!