Etica

RELATIA TERAPEUTICA INTRE PSIHOLOG SI CLIENT:

Relatia terapeutica. Confidentialitate.Descriere.

1.Prima sedinta :

Este o intalnire intre doi oameni ce urmeaza sa parcurga un drum impreuna, clientul si psihoterapeutul.

De obicei,clientul isi expune problema sau problemele, intentiile,motivele care l-au determinat sa vina la psihoterapie, asteptarile cu care a intrat in cabinet. Psihoterapeutul, la randul sau, isi prezinta metoda si se prezinta pe sine din punct de vedere profesional

Ca orice relatie de colaborare interumana, este importanta stabilirea unor reguli, ce vor forma cadrul terapeutic. Aceste regului se refera in principal la locul, frecventa si ora intalnirilor, durata unei sedinte, confidentialitate, onorariu. De obicei, durata unei sedinte este de 45-50 minute, cu o frecventa de o sedinta pe saptamana. Se stabilesc, de asemenea, conditiile incetarii relatiei psihoterapeutice. Fie clientul, fie psihoterapeutul, isi vor anunta intentia incheierii colaborarii cu 2-3 sedinte inainte, acordandu-si astfel, reciproc, un termen de << preaviz >>. In aceste ultime sedinte va fi discutata oportunitatea incetarii relatiei terapeutice, motivele care au dus la aceasta decizie, iar daca este cazul, clientul va fi indrumat spre un alt specialist.
     In general, cadrul terapeutic este fix. In situatii obiective, acesta poate fi modificat pe parcurs, cu acordul ambelor parti.

2.Aspecte etice :

Tot ceea ce ii dezvaluiti unui psihoterapeut in cursul terapiei, rezultatele testelor psihologice si toate concluziile acestuia cu privire la dumneavoastra sunt confidentiale.
     Problemele legate de relatia terapeutica(tipul terapiei, frecventa si durata sedintelor, onorariul) se discuta, de obicei, in prima sedinta. De asemenea, acestea pot fi rediscutate pe parcursul terapiei, ori de cate ori este necesar. Este indicat ca relatia dintre psihoterapeut si clientii sai sa nu depaseasca pragul unei relatii profesionale.
     Daca, din diverse motive, psihoterapeutul nu poate primi in terapie sau nu poate continua terapia cu un client, acesta il va indruma spre alt coleg.
     Relatia psihoterapeutica poate fi incheiata din initiativa clientului sau din initiativa psihoterapeutului. Indiferent de motiv, este indicat ca incheierea terapiei sa fie discutata cu cateva sedinte inainte. Psihoterapeutul propune incetarea terapiei atunci cand obiectivele stabilite initial au fost realizate si nu apar altele noi, cand clientul nu mai beneficiaza de pe urma serviciilor psihologice sau acestea ii fac rau.