Recomandari

RECOMANDARI IN DOMENIUL PSIHOLOGIC SI PSIHOTERAPEUTIC

Sa vorbim despre cele mai importante directii de specialitate din cadrul psihoterapiei:
Neurologul
Psihiatrul
Psihoterapeutul
Psihologul
Consilierul psihologic

Neurologul

se ocupa cu tulburarile, leziunile, deficitele si bolile sistemului nervos si ale nervilor. Ca tablou clinic gasim aici : paralizii, deficite de sensibilitate, tumori ale creierului, leziuni ale sistemului nervos central si ale nervilor periferici, boli precum sciatica si nevralgiile. Terapia se desfasoara mai ales prin intermediul medicamentelor, radiatiilor, practicile electroterapeutice si fizioterapeutice.

Psihiatrul

este medic, la fel ca si neurologul. Specializat in bolile si depresiile neuro-psihice, el se ocupa mai ales de schizofrenii, depresiii ‘endogene’, psihopatii si de fenotipul psihic al tulburarilor neurologice. In cercul de pacienti al psihiatrului se afla indivizi cu manii, halucinatii, depresii si angoase. El trateaza in mare masura medicamentos, prin dialog psihiatric si in anumite cazuri training autogen.

Psihoterapeutul

este in general medic si psihiatru sau psiholog cu o formare suplimentara.
Este specializat in tulburarile de natura sufleteasca. Aceste tulburari sunt bazate in special pe conflicte si evenimente psihice inconstiente. Se dovedeste a fi important ca posibilele cauze sau simptome organice sa fie calificate in consultatia psihoterapeutica. La el vin pacienti suferind de tulburari psihice si psihosomatice.
Tulburarile psihice sunt :
– angoase
– depresii
– dureri
– tulburari de comportament, de comunicare sau sexuale
– inhibitii etc.
Tulburarile psihosomatice sunt tulburari care implica atat psihicul, cat si fizicul.
Ele se manifesta prin dureri de stomac sau de inima, tulburari de circulatie a sangelui, astm, migrene, insomnii, dureri reumatice, ginecologie, alergii, indigestii etc.
Metodele de psihoterapie constau in mare parte in clarificarea conflictelor inconstiente, retrairea si prelucrarea lors au gasirea de solutii pentru iesirea din conflict, cu ajutorul dialogului terapeutic.

Psihologul

a studiat stiinta vietii si a comportamentului uman sub aspectul dezvoltarii psihice ‘normale’. Cunoaste tulburarile importante ale psihicului uman si este specialist in testari. Activitatea psihologului se intinde de la psihologia muncii, a intreprinderii, a pietei, a transporturilor, pedagogica si diagnostica pana la psihologia clinica. Se recomanda o stransa colaborare intre medic si psiholog, mai ales in ceea ce priveste psihoterapia.

Consilierul psihologic

este un specialist pregatit sa asculte si sa inteleaga diferite situatii cum ar fi ( pierderea unei persoane dragi, probleme in cuplu, probleme in relatia parinte copil, nevoia de adaptare la o noua situatie de viata, obstacole etc.), pentru ca apoi sa-si ajute clientul sa gaseasca o solutie adecvata. Aceasta persoana cu pregatire profesionala poate fi un psiholog sau un psihiatru.